Vårt slott ligger mitt bland åkrarna på några av Sveriges bördigaste odlingsmarker och vi har producenter av världsklass runt knuten. Om inte annat gör det att våra menyer kan lagas på det som odlas häromkring och komponeras för att ni ska orka fokusera på att växa vidare.
Vi odlar växter både inom och utomhus, både för att vi tror att alla mår bra av mer grönska, men också för att kunna använda det vi skördar i verksamheten. Exempelvis anlägger vi under våren 2023 en köksträdgård, och vi samarbetar med lokala bönder och producenter, så att vi kan laga god och jordnära mat från grunden, både till vardag och fest. Dessutom låter det oss minimera vår miljöpåverkan från det vi serverar.
I takt med att vi utökar våra egna odlingar är målet att mer och mer av det som serveras på slottet ska vara odlat av oss själva och att det mesta av det övriga ska komma från producenter inom cykelavstånd. Vi arbetar därför kontinuerligt med att knyta nya samarbeten med områdets bästa producenter.
Här är några av de lokala förmågor som vi samarbetar med idag.
Nibble föder upp grisar så att de har gott om utrymme i en harmonisk och bra miljö, foder från den egna åkern och att syskonkullar får gå tillsammans hela uppväxten, vilket ger friska grisar. De håller till strax utanför Västerås.
Gröna Hagars Kött är ett gäng KRAV-godkända lantbrukare i norra Västmanland. De samarbetar med gårdsförsäljning av ekologiskt lamm- och nötkött, kött från Linderödsgrisen, charkvaror och fina lammskinn.
Åkerby Handelsträdgård är en godkänd ekologisk trädgård där de odlar chili, tomat, krydd- och grönsaksplantor strax utanför Enköping.
Mona & Ivan bedriver ett småskaligt fiske i Svanviken vid Mälaren. De fiskar från mitten av oktober fram till maj. Mestadels Gös men även Siklöja, Abborre, Gädda & Lake.
Norr om Enköping hittar du Landsberga Gård som drivs av fjärde generationen Sandqvist som vårdar såväl jorden som gårdens långa tradition och historia. På gården finns Landsberga Gårdskvarn, Upplands enda kvarn i bruk. Där stenmaler de och packar Närmalet Mjöl från egna fält. På Haga bakar vi vårt bröd med deras mjöl.
Från Landsberga gård köper vi även närvärpta ägg från frigående höns inomhus. Försäljning av ägg har gården haft sedan deras farmor Ester startade hönsuppfödning i början på 1900-talet.
Skogsbackens ostar tillverkas för hand med mycket kärlek i eget gårdsmejeri utanför Örsundsbro i Uppland. I sortimentet samsas milda gräddiga färskostar med raffinerade mögelostar och källarlagrade hårdostar med stark personlighet.
På Fröslunda Ekogård har djuren fri tillgång till naturbete på sommaren och på vintern äter de bara grovfoder, vilket ger ett fint kött som är rikt på Omega-3.
På Kvarnnibble Gård finns deras egna produkter såsom lammkött, grönsaker och äppelmust tillsammans med noga utvalda närproducerade varor till försäljning. Du kan själv lämna in dina äpplen för mustning. Beställ gärna deras utsökta äppelmust från gjord på deras egna äpplen, ett trevligt alkoholfritt alternativ.
Vi ingår iLyckornagruppen
Lyckornagruppen ägs av en stiftelse vars syfte är att främja vetenskapligt grundad forskning och utveckling, exempelvis inom hållbar energi.